Kinetoterapia sau gimnastica medicala reprezinta o terapie a carei eficienta este astazi dovedita medical, putand fi recomandata la orice varsta, chiar si bebelusilor (gimnastica sugarului).
Kinetoterapia imbina tipuri de miscari active si pasive personalizate atat in functie de nevoile pacientului, cat si de varsta acestuia. Pentru afectiunile pediatrice este recomandat ca sedintele de kinetoterapie sa fie incepute cat mai devreme.
Daca cel mic are varsta cuprinsa intre 1 si 7 ani, specialistii kinetoterapeuti Baby Spa va asteapta cu cele mai complexe programe de recuperare, folosind materiale educative moderne si spatii special amenajate pentru ca lucrul cu copiii sa fie pe cat de eficient, pe atat de distractiv.
5 Tulburari la copii ce pot fi tratate prin kinetoterapie
Gimnastica medicala ajuta in refacerea posturii musculoscheletale, in accelerarea achizitiilor la copii, dar si in inbunatatirea circulatiei si a respiratiei, a somnului, a elasticitatii, motricitatii sau chiar in redobandirea tonusului muscular la micutii cu probleme. Astfel ca lista de afectiuni sau deficiente unde kinetoterpia poate interveni, avand rezultate in privinta preventiei, ameliorarii sau vindecarii, este de fapt foarte lunga, sute de situatii putand gasi solutie in cadrul sedintelor de gimnastica medicala.
Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai intalnite situatii in care parintii se prezinta cu micutii lor in sala de kinetoterapie.
Torticolis
Aceasta afectiune mai este cunoscuta in termeni populari si sub denumirea de “gat intepenit” si consta in flectarea laterala a capului cu orientarea contralaterala a barbiei (barbia este orientata in partea opusa a flectarii), cauzele fiind congenitale sau dobandite.
Kinetoterapia impreuna cu masajul ajuta la scaderea contracturii zonei afectate si la restabilirea pozitiei corecte a gatului si capului, copilul putand efectua ulterior miscari normale.
Luxatia congenitala de sold
Aceasta afectiune se caracterizeaza prin instabilitatea soldului ce permite capului femural sa iasa partial sau complet din cavitatea articulatiei de la nivelul bazinului, numita cotil. Factorii favorizanti sunt prezentatia pelviana la nastere si pozitia anormala a fatului in uter in perioada sarcinii. Tratamentul in acest caz se poate realiza ortopedic, chirurgical sau prin kinetoterapie inceputa cat mai devreme. In acest caz rezultatele gimnasticii medicale depind atat de momentul inceperii sedintelor, cat si de gravitatea cazului. Uneori se recomanda combinarea mai multor metode de tratament pentru rezultate optime.
Platfus
Aceasta afectiune consta in prabusirea boltei plantare (disparitia acelei depresiuni de la nivelul talpii) cauzata de atonia aparatului musculoligamentar plantar (practic o scadere a capacitatii de sustinere musculara si ligamentara a oaselor talpii piciorului).
Principalele cauze ale aparitiei platfusului pot fi de natura congenitala, rahitica, posttraumatica sau secundare obezitatii.
Prin purtarea talonetelor impreuna cu exercitiile de kinetoterapie, platfusul poate fi recuperat complet. Gimnastica medicala urmareste restabilirea tonusului musculoligamentar de la nivelul talpii piciorului, combaterea redorii articulare, asigurarea unei bune circulatii sanguine in zona afectata, precum si educatia mersului si formarea reflexului corect de asezare a piciorului pe sol.
Genu valgum
Deviatie a gambei spre exteriorul axei membrului inferior cu proeminenta genunchiului spre interior. Aceasta deformare mai este cunoscuta si sub denumirea de “picioare in X”.
Posibile cauze ale acestei deviatii pot fi: perioada de crestere rapida, rahitism, malformatie osoasa, anchiloza vicioasa a soldului etc.
Kinetoterapia previne agravarea acestei posturi, iar in cazurile usoare poate duce la restaurarea pozitiei corecte a gambei si coapsei.
Genu varum
Reprezinta deficienta in care gamba realizeaza un unghi obtuz deschis posterior cu coapsa, deformatia fiind cunoscuta si sub denumirea de “picioare in paranteza”. Cauzele care duc la genu varum pot fi scolioza sau alte afectiuni ale coloanei, rahitism, paralizii spastice, afectiuni ale genunchilor, mersul incorect etc.
Ca si in cazul genu valgum, kinetoterapia poate fi de mare ajutor in restabilirea pozitiei corecte a coloanei vertebrale, in educatia mersului si cresterea tonusului musculaturii piciorului. Practicata de timpuriu, kinetoterapia poate ameliora complet aceasta deformatie in functie de cauza care a dus la aparitia acesteia.
Baby Spa vine in intampinarea parintilor cu sedinte de kinetoterapie individualizate si special adaptate pentru ca cel mic sa se simta bine, sa isi mentina veselia si sa lucreze impreuna cu terapetul exercitiile destinate. Nu uitati ca gimnastica medicala prezinta si rol preventiv, putand fi practicata ca forma de educatie a miscarii, a mersului si a posturii pentru copii.
Pingback: Babyspa » Cum alegem clubul de inot pentru copiii nostri