Fiecare varsta a bebelusului implica noi achizitii si schimbari in comportament ce indica dezvoltarea continua cognitiva, emotionala, sociala si motrica.
Cei mici se afla intr-o permanenta invatare, exploreaza necontenit lumea din jur prin intermediul jocului, compara, repeta si imita, clasifica informatiile sau doar le stocheaza pentru a le reda mai tarziu.
Dezvoltarea cognitiva a copiilor implica dezvoltarea deprinderilor asociate cu gandirea si invatarea, incluzand capacitatea de comunicare verbala si nonverbala, aceea de a percepe detaliile, de a repeta sau reda anumite experiente, de a face comparatii si clasificari, de a crea legaturi intre informatiile inmagazinate astfel incat sa dezvolte solutii si concepte in rezolvarea problemelor pe care le intalnesc.
In ceea ce priveste achizitiile motrice, acestea implica reusita celor mici de a executa miscari tot mai precise si controlate pe masura ce cresc. Pana la varsta de prescolar se produc schimbari remarcabile in ceea ce priveste modul copiilor de a intelege lumea.
Stadiul 1 de bebelus (6-12 luni) – dezvoltarea cognitiva si comunicarea
Intre 4 si 6 luni bebelusii au invatat deja ca mediul le raspunde, devin astfel mai interesati de evenimente si obiecte. Dupa varsta de 6 luni cei mici deja stiu ca actiunile lor au urmari, asteapta reactii la ceea ce intreprind si incep deja sa repete anumite comportamente, in special pe cele care prezinta urmari ce le starnesc interesul, le plac sau ii amuza.
Aceasta intelegere a relatiei cauza-efect ii conduce pe bebelusi spre a alege anumite activitati, spre a adopta anumite comportamente, iar cu cat experientele lor sunt mai bogate si variate, cu atat dezvoltarea lor este mai armonioasa.
De asemenea incepand cu aceasta varsta se dezvolta mult memoria, astfel ca bebelusii incep sa isi aminteasca de obiectele pe care nu le mai vad si le pot cauta, sau redau evenimente trecute, surprinzand astfel parintii.
Incepand cu varsta de 6 luni copiii incep sa imite si sunetele, nu doar gesturile.
Educatia acvatica inceputa timpuriu, numarandu-se de altfel printe putinele forme de miscare recomandate bebelusilor, poate aduce un plus semnificativ in dezvoltarea celor mici. Studiile arata ca micutii care au urmat sedinte de joc in apa si inot ajung sa mearga mai repede in picioare.
Pentru ca inteleg deja relatia cauza-efect, bebelusii incep sa isi formeze scopuri, vor exploata curiosi mediul acvatic si elementele didactice puse la dispozitie de programele special destinate acestora, vor imita comportamentul parintilor in apa, dar si al altor copii si adulti si de asemenea vor capata mai usor independenta in mediul acvatic.
Daca pana la 6 luni instinctul nativ de a-si tine respiratia sub apa inca se mentine, fiind “practicat” din mediul intrauterin, de la aceasta varsta bebelusii incep sa isi controleze voluntar respiratia, pot anticipa evenimente si isi pot scufunda capul in apa.
Baby Spa pune la dispozitie programe speciale de educatie acvatica ce se desfasoara in conditii ideale pentru cei mici, atat privind temperatura si calitatea apei, cat si aclimatizarea copiilor dupa finalizarea sedintelor in bazin.
Bebelusii se vor imprieteni si familiariza cu apa prin joc, fiind sub permanenta supraveghere a instructorilor. Pentru ca la aceasta varsta prezenta parintilor in mediul apropiat joaca un rol fundamental in dezvoltarea increderii celor mici, la sedintele in bazin este recomandata prezenta acestora.
Puteti alege sedinte individuale sau de grup, alaturi de alti copii si parinti. Din grija pentru cei mici, conditiile oferite de Baby Spa ating cele mai inalte standarde. Temperatura apei este in permanenta controlata, iar tratarea chimica si dezinfectarea acesteia nu se realizeaza folosind clasicele pastile cu clor, care afecteaza pielea si mucoasele delicate ale celor mici (ochii, nasucul, cavitatea orala si mucoasele digestive etc.). Curatarea apei se obtine folosind o tehnica de ultima generatie de hidroliza salina, care permite indepartarea eficienta a microorganismelor, insa fara a pune in pericol sanatatea pielii si a mucoaselor copiilor atunci cand se afla in apa.
Umiditatea aerului este de asemenea importanta, precum si aclimatizarea dupa terminarea sedintelor in bazin, ceea ce presupune o revenire a corpului la constante ce ii permit copilului sa iasa in aer liber fara a-i periclita sanatatea (de aceea in sezonul rece de exemplu sedintele de inot la Baby Spa pot reprezenta o alternativa ideala de miscare atat pentru bebelusi, cat si pentru copiii mai mari, aclimatizarea ajutand ca cei mici sa nu raceasca).
Daca va ganditi sa inscrieti bebelusul la sedinte de educatie acvatica, nu ezitati sa ne contactati pentru programari si o eventuala vizita.