Desi inotul reprezinta o forma de miscare ce aduce multe beneficii sanatoase asupra corpului, putand fi practicat la orice varsta – de la bebelusi la seniori, totusi circula destule mituri atunci cand vine vorba despre acest sport.
In ceea ce ii priveste pe copii, inotul se numara printre putinele forme de miscare recomandate de catre specialisti inca de la varste fragede. Cei mici sunt capabili sa execute diverse miscari in apa inca de la nastere, cand pastreaza reflexele de imersie capatate in burtica mamei. Inotul prezinta ca avantaj in fata altor sporturi si faptul ca nu inhiba cresterea si dezvoltarea copilului, nu creste presiunea in articulatii, caci nu lucreaza cu greutatea corpului si nu exista risc de cadere sau accidentare.
Ne-am propus ca in acest articol sa demontam cele mai circulate mituri care vizeaza inscrierea copiilor la cursurile de inot.
Cu copiii la inot – mituri demontate
Copilul meu este prea mic pentru a merge la cursuri de inot
Asa cum am precizat deja in randurile de mai sus, inotul reprezinta practic singurul sport care este recomandat inca de la nastere. Desigur, programele de educatie acvatica sunt adaptate fiecarei grupe de varsta, conform achizitiilor si dezvoltarii copiilor. Bebelusii pot intra in bazin alaturi de parinti, urmand ca la varste mai mari sa poata lucra singuri cu instructorul acreditat sau in grupe alaturi de alti copii din aceeasi categorie de varsta. Miscarile invatate si materialele didactice sunt special create astfel incat sa raspunda nevoilor si dezvoltarii celor mici si totodata sa ajute la crearea unei atmosfere placute si distractive.
Copilul poate face otita sau conjunctivita
In cluburile moderne de educatie acvatica astfel de riscuri nu mai exista. In primul rand punerea la dispozitie a unui echipament complet pentru inot este necesara pentru mentinerea sanatatii celor mici. De asemenea recomandam parintilor sa ceara informatii precise despre modul de igienizare al apei, foarte important pentru sanatatea pielii si a mucoaselor copiilor. La Baby Spa apa nu se dezinfecteaza cu clasicele pastile cu clor, ci se foloseste o tehnica de ultima generatie ce presupune hidroliza salina a apei, solutie ce nu pune in pericol sanatatea pielii si a mucoaselor copiilor (mucoase respiratorii, orale, digestive, ale ochilor etc.).
Copilul poate raci daca merge la cursuri de inot, mai ales in sezonul rece
Cluburile moderne de educatie acvatica asigura conditii stricte atunci cand vine vorba de temperatura apei si a aerului, umiditatea acestuia si mai ales aclimatizarea necesara dupa iesirea din bazin. Pastrarea unei temperaturi optime a apei si a aerului, precum si a unei umiditati adecvate poate avea chiar efecte de crestere a imunitatii copiilor, ceea ce demonstreaza studiile de specialitate. Parintii pot cere detalii despre existenta camerelor de aclimatizare pentru cei mici sau a unui program de “revenire” a constantelor corpului copiilor. La Baby Spa toate aceste conditii sunt asigurate, astfel incat cei mici sa fie complet pregatiti sa paraseasca clubul de educatie acvatica fara riscul de a se imbolnavi. De asemenea analizele medicale cerute de club copiilor si, unde este cazul parintilor, asigura sanatatea tuturor celor participanti la orele de inot.
Exista riscul de accidentare
Riscurile de accidentare la cursurile de inot este nul, de aceea acest tip de miscare este recomandat inca de la nastere. Pentru ca apa sustine greutatea corpului, miscarile in mediul acvatic nu impun cresterea presiunii in articulatii si oase, ceea ce le permite copiilor sa creasca si sa se dezvolte armonios. De asemenea in apa nu exista riscul de cadere, de accidentare, cu atat mai mult cu cat cei mici se afla sub permanenta supraveghere a instructorilor. Un alt aspect la care parintii pot fi atenti atunci cand aleg clubul de inot il reprezinta gradul de aderenta a suprafetelor din jurul bazinului, conditiile pe care le ofera vestiarele si toaletele, precum si gradul de pregatire al instructorilor.
Ii este frica de apa sau plange
Copiii, cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai atasati de activitatile de rutina, care lor le produce o stare de confort, fiind cunoscute. Prima lectie de inot poate reprezenta pentru cei mici o scoatere din aceasta zona de confort, de aceea la inceput unii copilasi pot fi mai reticenti. Alaturi de parinti, de instructori cu experienta si utilizand materiale didactice distractive si adaptate varstei, cei mici depasesc cu usurinta teama de apa sau de separare (adesea este recomandata prezenta a cel putin unuia dintre parinti la cursuri). Mediul acvatic devine astfel unul de incredere, oferind micutilor un veritabil prilej de joaca.
Baby Spa va pune la dispozitie servicii de educatie acvatica la cele mai inalte standarde. Nu ezitati sa ne contactati pentru a cere orice informatie sau pentru a ne face o vizita.