Pentru ca sunt familizarizati cu mediul acvatic, bebelusii au fascinanta abilitate de a sti sa inoate inca de la nastere. Tocmai din acest motiv, cursurile de educatie acvatica sunt recomandate din primele luni de viata. De altfel, in cazurile in care nou-nascutii necesita kinetoterapie, inotul este o varianta potrivita inca din primele zile ale micutului. Educatia acvatica are o serie ampla de beneficii, atat pentru o dezvoltare fizica armonioasa, cat si pentru sanatatea emotionala.
- Inotul imbunatateste functiile congnitive ale micutului. Miscarile specifice din bazin in care micutul trebuie sa isi cordoneze mai multe parti ale corpului “imping” creierul sa creeze tipare neuronale mai complexe. In acest context, micutul isi va imbunatati capacitatile lingvstice, inclusiv rapiditatea cu care va invata sa citeasca sau sa scrie. Potrivit unui studiu desfasurat in Australia, copiii care invata sa inoate de la primele luni de viata sunt mai avansati cu pana la 1 an fata de copiii care nu desfasoara aceasta activitate.
- Inotul imbunatateste capacitatile sociale. In timpul cursurilor, micutii iau contact direct cu supraveghetorii, cu parintii si cu alti copii. De aceea, ei isi dezvolta de mici capacitatea de a interactiona cu oamenii si de a se adapta foarte rapid intr-un mediu nou. Toate acestea la un loc inseamna, in acelasi timp, ca atunci cand vor creste, bebelusii se vor transforma in copii care au incredere in ei si in talentele lor, sunt mai competitive si se simt mai bine cu propria persoana.
- Inotul este o forma de exercitiu care foloseste toti muschii corpului. Din acest motiv, micutii familiarizati cu bazinul de inot au o structura fizica puternica si armonioasa. Mai mult de atat, o astfel de activitate contribuie simtitor la dezvoltarea si intretinerea cardiaca si pulmonara.
- Inotul imbunatateste functiile motrice. In cuvinte mai simple, acest lucru inseamna ca datorita inotului, copii au functia de echilibru mai bine dezvoltata, prind mai bine cu manutele si isi coordoneaza mult mai usor miscarile.
- Inotul imbunatateste considerabil somnul. Cei mai multi dintre parinti sunt familiarizati cu puseurile de crestere, perioade in care cei mici se dezvolta vazand cu ochii. Acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca cel mic este mai agitat, mai mofturos si doarme mai putin. Cursurile de inot pot imbunatati considerabil aceste momente neplacute pentru cel mic si pentru parinti, in egala masura pentru ca vor creste calitatea somnului la bebelusi si copii.
- Inotul poate creste pofta de mancare. Asa cum spuneam mai sus, un astfel de exercitiu implica toti muschii corpului. De asemenea, miscarile specifice sportului implica un consum mare de energie si, prin urmare, pofta de mancare a micutului ar putea creste considerabil, in special la finalul cursului.
- Inotul este una dintre cele mai bune modalitati de a combate obezitatea infantila. Atunci cand nu are cauze patologice, obezitatea la copii are drept cauze lipsa de miscare si o alimentatie necorespunzatoare. Din fericire, un bebelus familiarizat un inotul are sanse mari sa ajunga un copil indragostit de apa si de miscare, in general.