De-a lungul anilor, echipa Baby Spa a observat o deschidere din ce în ce mai mare a părinților către orele de înot dedicate copiilor, iar numărul micuților delfinași s-a mărit văzând cu ochii, astfel încât, înainte să intrăm în starea de urgență, bazinele Baby Spa erau pline în fiecare zi. Ne dorim să ne întâlnim din nou, cu bine, pe marginea piscinei, alături de copiii care știu deja să înoate singuri, precum și alături de cei care fac ”primii pași” la bazin, de multe ori chiar înainte să facă primii pași pe uscat. Până acolo, astăzi ne-am propus să răspundem celor mai frecvente întrebări pe care le primi de la părinți despre această disciplină atât de dragă nouă.
-
Este adevărat că bebelușii știu să înoate de la naștere?
Cu siguranță că un bebeluș pus în apa bazinului nu va porni imediat într-un craul desăvârșit. Totuși, există un sâmbure de adevăr în acest mit, în sensul că bebelușii de până în 6 luni vor manifesta anumite reflexe la contactul cu apa, așa cum ar fi mișcarea mânuțelor și a piciorușelor. Totuși, această mișcare instinctivă e departe de a fi o mișcare de înot propriu-zisă.
-
De la ce vârstă pot aduce copilul la bazin?
Indiferent de vârstă, toți copiii se pot bucura de efectele benefice ale înotului. Cu toate acestea, vârsta ideală pentru debutul educației acvatice este 4 luni. Oricât de incredibil ar suna, în acest moment al vieții, bebelușii au instinctele potrivite pentru a deprinde înotul și cu cât introducem această disciplină mai devreme în viețile lor, cu atât rezultatele se vor vedea mai rapid. Prin rezultate nu înțelegem medalii și diplome, ci numeroasele efecte benefice pe care le are asupra copilului din toate punctele de vedere.
-
Care sunt aceste efecte benefice?
Discuția despre ele este mult prea amplă pentru a fi descrisă într-un scurt paragraf, însă dacă ar fi să facem un rezumat, atunci putem spune că în cazul bebelușilor, înotul facilitează achizițiile și ușurează salturile mentale. De asemenea, va corecta postura, va întări sistemele de circulație, de respirație, chiar și de digestie ale copilului. Înotul antrenează creierul așa cum nu o face niciun alt sport, motiv pentru care dezvoltarea cognitivă este foarte bine stimulată. De asemenea, există creșteri majore vizibile inclusiv în ceea ce privește gradul de inteligență kinetică, emoțională și socială a copilului, precum și în performanțele școlare ale micuțului.
-
Ce trebuie să aduc la prima oră de înot?
În primul rând, copilul și buna dispoziție. Lăsând gluma la o parte, bagajul de înot al bebeelușului are câteva variații în funcție de vârstă. Cu siguranță toți copiii au nevoie de echipamentul de înot, haine uscate, adecvate temperaturii de afară și prosoape pufoase, eventual și de un uscător de păr. În cazul celor mai mici dintre ei, echipamentul de înot trebuie să conțină chiloțeii speciali pentru bazin din material impermeabil, astfel încât să putem evita apariția micilor accidente în piscină. De asemenea, pentru ei poate fi potrivită în bagaj jucăria preferată și o gustare de oferit după ora de înot.