Încrederea în propriile forțe joacă un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor, de la cele mai fragede vârste. Desigur că prima cărămidă la temelia acesteia stau dragostea și încurajările părinților, dar dincolo de toate acestea, specialiștii în psihologie infantilă au descoperit numeroase trucuri ușor de pus în practică și care nu necesită altceva decât atenție și afecțiune.
-
Laudă-i reușitele
Copiii au nevoie de validare din partea părinților toată viața, iar această nevoie se face simțită instinctual, la vârste la care poate nu știu cum să identifice exact un sentiment. Atunci când copilul este lăudat pentru lucrurile pe care le face corect, acesta va prinde curajul de a experimenta din ce în ce mai multe lucruri noi care să îi aduca încurajările necesare din partea părinților.
-
Arată-i că ai încredere în el prin mici responsabilități
Implicarea copilului în activitățile casnice are numeroase efecte benefice, inclusiv faptul că îi implementează de mic necesitatea executării acestora în viața de adult. Dincolo de aspectul administrativ al acestora, atunci când îi sunt atribuite diferite taskuri, copilul se simte necesar, parte a lumii de adulți și validat, într-o formă sau alta. Desigur, este foarte important ca toate sarcinile primite de copil să fie adecvate vârstei micuțului astfel încât acesta să le poată duce la capăt cu succes.
Chiar și când nu se întâmplă acest lucru, copiii trebuie încurajați să încerce din nou și din nou până când reușesc, fără să li se reproșeze eșecul, ci mai degrabă să li se explice cu blândețe unde și de ce au greșit.
-
Nu-i da un pește, învață-l să pescuiască
Acest proverb are numeroase corespondente în viața de părinte, și poate cel mai evident este acela că adulții sunt tentați să facă ei lucruri în locul copiilor, doar pentru a-i ajuta pe moment și a le face viața mai ușoară. Pe termen lung, chiar dacă un astfel de gest e bine intenționat, poate avea surprinzător de multe urmări nocive. Tantrumurile și lipsa de cooperare la vârste mici sunt doar două dintre acestea și se pot transforma mai târziu în imaturitate emoțională, dependență financiară și un sentiment de entitlement.
-
Înscrie-l la cursurile de educație acvatică
Sportul joacă un rol important în viețile oamenilor atât pentru sănătatea trupului, cât și cea a spiritului astfel încât orice formă de sport are numeroase urmări benefice. Cu toate acestea și din motive obiective, suntem în mod evident părtinitori ai înotului.
Această disciplină acționează așa cum nu o face niciun alt sport, pe toate palierele vieții și începând chiar de la primele luni de viață. Dar cum îl ajută înotul pe copil să își crească stima de sine și încrederea în forțele lui? Răspunsul este unul complex, dar putem porni de la faptul că aceasta este una dintre primele activități din viața copilului desfășurate fără prezența adultului.
Chiar și în această condiție, copilul se va simți în siguranță alături de instructori și va începe să exploreze mediul înconjurător singur, să își testeze abilitățile, să greșească și să încerce din nou până când va atinge obiectivele stabilite de instructori.
De asemenea, înotul va contribui la dezvoltarea armonioasă generală a copilului, atât din punct de vedere fizic, dar și intelectual, emoțional și chiar spiritual.