Inotul reprezinta astazi mai mult decat o forma de miscare si o activitate sociala, fiind deja demonstrate beneficiile asupra sanatatii si dezvoltarii psihoemotionale la copii inca de la varsta de sugar.
In functie de programul de educatie acvatica si varsta copiilor, miscarea in apa poate fi practicata in piscine inchise sau sub razele soarelui, cu parametri mai mult sau mai putin controlati. Cu cat copilul este mai mic, cu atat parametrii privind umiditatea aerului, temperatura si calitatea apei sunt urmariti cu strictete.
Influenta educatiei acvatice asupra aparatului motric
Activitatea motrica este deosebit de complexa atunci cand vine vorba despre miscarea in apa, caci spre deosebire de cea realizata pe uscat, in mediul acvatic nu exista sprijin, asadar organismul se afla intr-o continua incercare de echilibrare.
De asemenea pozitia orizontala a corpului ridica o cheltuiala energetica importanta, de pana la 5-9 ori mai mare decat miscarea realizata pe uscat, insa totodata relaxeaza musculatura scheletica si degreveaza coloana vertebrala de povara greutatii corporale.
Miscarea acvatica nu pune presiune pe articulatii, exercitand influente pozitive asupra sistemului osteoarticular (tendoane, ligamente, articulatii), favorizand oxigenarea corpului, dar si procesele de crestere si dezvoltare celulara.
Musculatura respiratorie este de asemenea intens influentata in cadrul educatiei acvatice, fiind necesara asigurarea unui volum mai mare pulmonar, dar si o respiratie controlata sau accelerata – toate acestea in conditiile unei presiuni crescute exercitate de apa pe cutia toracica si la nivel abdominal.
Inotul si sistemul endocrin
Sistemul endocrin, prin hormonii de crestere si glandele care controleaza cresterea si dezvoltarea organismului, interfera puternic cu sistemul locomotor. Studiile de specialitate au dovedit ca la copiii mici miscarea acvatica duce la cresteri usoare ale hormonului somatotrop (STH sau hormon de crestere).
Acest hormon stimuleaza cresterea oaselor si sinteza de proteine, asigurand astfel si o crestere in inaltime a copilului. Alaturi de alti hormoni precum cei tiroidieni, gonadali sau hipofizari (corticotropina – ACTH; tirotropina – TSH) hormonul somatotrop asigura cresterea in lungime a intregului organism.
Inotul pune in functiune toate segmentele corpului, inclusiv muschii fetei, insa fara a lucra izolat anumite grupuri musculare. Acest avantaj de a lucra cu tot corpul in acelasi timp asigura o dezvoltare simetrica si armonioasa, pastrand flexibilitatea normala a articulatiilor si tendoanelor.
Inotul practicat in scop terapeutic
Programele de miscare in apa pot fi practicate in scop profilactic, terapeutic sau doar recreativ.
Ca scop terapeutic, miscarea acvatica asigura o reeducare neuromotorie si osteoarticulara, ajutand in combaterea unor afectiuni ale coloanei vertebrale, a unor deficiente globale, intarzieri neuromotorii sau chiar disfunctii metabolice, cum ar fi obezitatea infantila.
Baby Spa asteapta copiii mici si mari la programe de educatie acvatica create pe grupuri de varsta astfel incat toti copiii sa se familiarizeze cu mediul acvatic si sa invete sa inoate. Cursurilor de educatie acvatica li se pot altura, la cerere si recomandarea medicala, sedinte de kinetoterapie pentru copiii de orice varsta (de la bebelusi la copii mari), asigurand conditii la cele mai inalte standarde pentru cei mici, dar si pentru parinti.
Nu ezitati sa ne contactati pentru orice informatie, iar pentru a ramane la curent cu toate ofertele noastre urmariti-ne pe pagina de Facebook Baby Spa.