Inotul este mai mult decat un simplu sport, beneficiile sale fiind dovedite de tot mai multe studii. Terapia acvatica face referire la efectele sanatoase ale miscarii in apa, atat in preventie si recuperare, cat si ca mijloc antistres si de recreere.
Pentru ca mediul acvatic preia o buna parte din greutatea corpului, dar totodata exclude miscarile bruste sau existenta unei sustineri fixe cum se intampla in cazul miscarii la sol, educatia acvatica ridica problemele supratensionarii articulare si a coloanei vertebrale, dar si cele legate de riscul de accidentare.
Ca mijloc terapeutic, miscarea in apa este recomandata indiferent de varsta, de la sugari la adulti si batrani.
In cazul sugarilor educatia acvatica este recomandata in stimularea cresterii in lungime si dezvoltarii armonioase a corpului, ajutand in dobandirea unei bune posturi a coloanei vertebrale si a unui tonus muscular optim. Tot pentru cei mici miscarea timpurie in apa asigura in medie capacitatea de a merge la o varsta mai mica si joaca un rol important in preventia obezitatii infantile.
Pentru femeile insarcinate miscarea in apa este recomandata inca din trimestrul II de sarcina. Beneficiile inotului la gravide se reflecta atat in conferirea unei stari de bine, cat si in usurarea nasterii, reducerea varicelor sau a riscului de obezitate, a edemelor specifice sarcinii. De asemenea practicarea inotului in timpul sarcinii scade riscul de depresie postpartum.
Terapia acvatica isi evidentiaza rolurile si efectele in numeroase situatii precum:
- Corectarea deviatiilor coloanei vertebrale: cifoza, lordoza, scolioza, atonii;
- Torticolis;
- Stimularea aparatului locomotor atat la cei sanatosi, cat si la persoanele cu dizabilitati;
- Copiii astenici sau cu urme de rahitism;
- Tulburari de somn sau de alimentatie: inotul regleaza apetitul si imbunatateste calitatea somnului;
- Tratarea asteniilor, anxietatii sau depresiei (inotul la gravide ajuta in prevenirea depresiei postnatale);
- Profilaxia sau ameliorarea unor afectiuni articulare si osoase;
- Cresterea imunitatii, inclusiv pe timp de iarna. Chiar daca vremea nu este favorabila, inotul nu creste riscul de raceli la copii daca aclimatizarea este realizata;
- Tulburari ale aparatului cardiovascular si respirator – inotul stimuleaza circulatia sangelui si functiile inimii, ajuta in drenarea limfatica si creste capacitatea pulmonara;
- Tulburari de crestere;
- Astm;
- Tulburari de atentie si hiperactivitate – efectele de calmare ale inotului se datoreaza atat consumului mare de energie, cat si mecanismelor antistres pe care le invatam in apa, invingerea temerilor, depasirea obstacolelor;
- Ameliorarea afectiunilor articulare si cresterea mobilitatii diferitelor segmente ale corpului;
In plan psihoemotional inotul creste increderea in sine si ajuta in dobandirea unui management mai bun al stresului. Copiii invata sa faca fata mai usor provocarilor, schimbarilor si totodata descopera ca esecul face parte din drumul catre succes, dezvoltand astfel principii psihologice importante si mai tarziu, in viata de adult.
La Baby Spa va asteptam cu programe special create pentru a se adresa atat sugarilor, cat si copiilor mari sau femeilor insarcinate. Conditiile la cele mai inalte standarde si atentia pentru siguranta si confort au condus la realizarea programelor noastre si la alegerea atenta a materialelor didactice in ceea ce priveste inotul si educatia acvatica infantila. Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii sau pentru a ne face o vizita, iar daca doriti sa ramaneti la curent cu ofertele noastre, urmariti-ne pe pagina de Facebook Baby Spa.